Asuntosijoittaja lähti Amerikkaan


Tunnettu tosiasiahan on se, että jos jotakin paikkaa kutittaa, niin sitä pitää raapia. Siitä tämä kaikki seikkaileminen Amerikassa lähti liikkeelle. On vuosi 2004, jolloin minä olen ostanut ensimmäisen sijoitusasuntoni Helsingin Sörnäisistä hintaan 48,000 EUR. 

Etäisenä mutta kiinnostuneena Yhdysvaltojen seuraajana alan seurata USA:n asuntomarkkinaa, koska siellä tuntuu tapahtuvan paljon ja nopeasti. Jokseenkin innokkaana kaverina liityn Arizonassa toimivaan Phoenixin asuntosijoituskerhoon vuonna 2006. Rapakon takana on nimittäin kova meno:

"Kiinteistöjen hinnat nousevat 50% vuodessa. Osta nyt tai et enää koskaan saa sitä tällä hinnalla!"

"Kun olen saanut ostettua velaksi toiset 20 taloa, voin lopettaa työni stripparina!"

"Raha on ilmaista. Miksi sinä et tule tänne ostamaan? Olisit miljonääri vuoden kuluttua!"

Hulluudessa on tiettyä hupia, jotka vain hullut tuntevat. Minusta on mainiota seurata sitä kaikkea samalla pohtien, että markkinamanioissa raha tuntuu aina ilmaiselta. Se, mikä ei voi jatkua ikuisesti, ei tietenkään jatku. Joten minä tarkkailen asuntokiimaa vähän samalla tavalla haltioissani kuin seurataan juomakipailussa juovaa kaveria: Miten paljon se voi vielä vetää, ennen kuin se romahtaa?

Kun Lehman Brothers sitten menee nurin 2007, kaikki omaisuuslajit lähtevät vuoron perään synkronoituun laskuun. Maailman meno näyttää siltä, että huomista ei ole: osakemarkkinat romahtavat, suuryhtiöt menevät konkurssin, keskuspankit panikoivat, poliitikot yrittävät rauhoitella kotejaan menettäviä ihmisiä, ja USA:n asuntojen hinnat syöksyvät kuin itsetuhoinen korppikotka kalliota kohden.

Kaiken tämän keskellä minä kävelen ulkona syyssateessa ja hihitän yksikseni varmana siitä, että minä olen se pimeän puiston hullu, josta vanhemmat lapsiaan varoittavat. Kuvittelen mielessäni Amerikan kiinteistökuningattaren hakemassa jälleen töihin strippikubille samalla, kun ihailen finanssimarkkinoiden liekkejä kuin pyromaani. Fiilistelen tilannetta rokkaamalla ankarasti sopivien biisien tahtiin:

Freddie King: Going Down
Tom Petty: Free Fallin’
Savage Garden: Crash and Burn
Europe: The Final Countdown
R.E.M.: It’s the End of the World
Queen: Another One Bites the Dust

Ja tietenkin kaikki biisit, joita löydän Crash Test Dummiesilta.

Pikkuhiljaa mielessäni säihkyy vain yksi ajatus: ”Nyt saa Amerikasta kokonaisia omakotitaloja putkiremontin hinnalla!”

Kaikki suomalaiset asuntosijoittajat, minä mukaan lukien, näemme joskus eroottisia päiväunia siitä, että olisimme ostaneet asuntoja silloin 1990-luvun laman jälkeen. Ja nyt samanlainen mahdollisuus tulee esille. Se on tuolla Yhdysvalloissa! Lienee osuvaa sanoa, että minä kuulun niihin ihmisiin, joille tämmöiset markkinaromahdukset ovat eräänlaista pornoa.

Myöhemmin eräänä aamuna rakkauselin rinnassani sykkien minä sitten steppaan Töölö Gymille treenaamaan velipojan kanssa. Säihkyvin silmin minä ärsytän Matiasta kesken kyykkysarjan, sillä en tee osaani treenikaverina kunnolla, vaan puhun taukoamatta USA:n asunnoista. Kaukonäköisenä realistina velipoika näkee, että ei sinne Amerikkaan niin vain mennä ostoksia tekemään. Ja hän on oikeassa - syistä, jotka minullekin valkenevat vasta hieman myöhemmin.

Mutta silti. Ajatus jää kutittamaan päätä. Ja tulevan talven mittaan me alamme tosissamme veljeni kanssa pohtia, mitä nyt kannattaisi tehdä.

Myöhemmin keväällä sitten olutravintola Teerenpelissä tapaan hyvän ystäväni, joka on myös asuntosijoittaja. Keskustelemme kiivaasti siitä, mitä tapaukselle Amerikka pitäisi tehdä. Meistä kumpikaan ei ole astunut jalallakaan sinne. Vaikka asuntosijoittaminen on meille tuttua henkilökohtaisesti ja instituutiotasollakin työmme puolesta, Amerikka on meille molemmille tuntematon.

Se, mitä tiedämme Yhdysvalloista, on lapsuuden telkkariohjelmat ja teinivuosien Hollywood-leffat. Amerikan kaupungeista meikäläiselle tulee mieleen lähinnä jokin vekkuli sekoitus Terminatoria ja Boratia. Kuvittelen että koko manner on yhtä pilvenpiirtäjää, joiden lomassa kaivonkannet höyryävät ja hampaisiin asti aseistetut läskit kytät jahtaavat rosvoja tunneleissa.

Vehnäoluen ääreltä se sitten tulee: ”Se on, Jaakko, sillä lailla että jos ei nyt lähde Jenkkeihin käymään, sinne ei tule mentyä ikinä!” Kaivan kännykästäni tallentamani graafin, jossa näkyvät USA:n suuret kaupungin lajiteltuna sen mukaan, missä asuntojen hinnat laskivat eniten. Silmiin pistävät Phoenix ja Las Vegas.

Johtuneeko siitä, että olen luonteeltaan liipasinherkkä kaveri, mutta minua ei pidä ollenkaan lähteä yllyttämään tämmöisiin juttuihin. Kotiin kävellessäni minä nimittäin varaan kännykälläni lentolipun Las Vegasiin kahden viikon päähän. Ja siitä se sitten alkoi.

Vähänpä minä tiesin silloin, miten paljon seikkailua ja pään raapimista tuleviksi vuosiksi siitä yksittäisestä päätöksestä seurasi.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihmisen tehtävä maailmankaikkeudessa osa 1: Humanistisen ajan tehtävät

Ihmiskunnan seuraava harppaus: keinoäly, robotiikka ja moraaliset innovaatiot

Ei kädet ristissä rikkaiksi tulla