Moraaliseen elämään liittyy tuuri

Moraalisen elämän elämiseen liittyy hyvää tuuria. Moraalinen tuuri on asia, jota uskon hyvin harvan tulleen ajatelleeksi. Se on nähdäkseni eettisesti hyvin tärkeä asia. 

Mitä on moraalinen tuuri? Idea selviää esimerkin kautta. 

Kuvittele että henkilö A ajaa taajamassa autoa. Hän näpyttää ajaessaan tekstiviestiä ja ajaa tielle juoksevan lapsen yli, joka kuolee yliajossa. Poliisi soittaa lapsen vanhemmille ja kertoo, että perheen pieni on kuollut. 

Mitä yhteiskunnan pitäisi tehdä henkilölle A? Millainen rangaistus hänelle pitäisi antaa? 

Tämä ihminen teki saman kuin mitä sinä, puolisosi tai siskosi tekee tänään iltapäivällä. Hän käyttäytyi tavalla, jota ei ehkä yleisesti vielä pidetä täysin vastuuttomana asiana (vaikka minusta toki pitäisi). Miljoonat ihmiset räpläävät kännykkäänsä ajaessaan joka päivä. Tätä ei nähdä yhtä pahana asiana kuin humalassa ajamista, vaikka minusta niin pitäisi olla, mutta niin ei kuitenkaan ole. Ajokortteja ei oteta hyllylle, jos ajaa moottoritiellä ja kirjoittaa tekstiviestin. Tuomiot oikeudessa ovat erilaisia. 

Myöhemmin iltapäivällä henkilö B ajaa samaan risteykseen, kirjoittaa hänkin kännykällään tekstiviestiä, mutta hänen eteensä ei ilmesty lasta, joten mitään ei tapahdu. 

Autollaan lapsen tappanut henkilö A on siis syyllinen johonkin, jota sinä ja läheisesi hyvin todennäköisesti teette joskus ellette jopa jatkuvasti. Juuri hän on niin epäonninen, että sitä samaa tehdessään tapaa lapsen. Hän joutuu luultavasti vuosiksi vankilaan. Kenties hänen perheensä hajoaa ja hän ei saa nähdä lastensa kasvua vuosiin. Työllistyminen vankilan jälkeen on vaikeaa. Hän ei ehkä koskaan toivu syyllisyydestään. Hänen elämänsä voi romuttua täysin kokonaan, koska hän on aiheuttanut niin paljon kärsimystä vastuuttoman toimintansa vuoksi.

Moraalisen tuurin käsite on juuri tämä. Se, että onnistuu olemaan moraalinen ja toimimaan hyvin, edellyttää tietyn verran onnea. Henkilön A eteen ilmestyi lapsi, ja henkilön B eteen ei ilmestynyt.

Mielestäni moraalinen tuuri pitäisi ottaa mukaan siinä, kuinka ihmisiä rangaistaan. Kysymys ei tietenkään ole pelkästään siitä, että näplää kännykkää ajaessaan. Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon.

Tarkastellaan toista esimerkkiä, joka liittyy enemmän ihmisen ympäristöön kuin yksinomaan vain hänen vapaasta tahdosta päättämäänsä tekemiseen. Kuvittele esimerkiksi natsi-Saksan aikana eläneitä sotilaita, jotka olosuhteiden vallitessa kannattivat Hitlerin ajatuksia, osallistuivat julmuuksiin ja kärsivät siitä valtavat seuraukset sodan päätyttyä. Samat sotilaat olisivat, jos he olisivatkin asuneet toisessa maassa, jääneet vailla tekojaan ja niiden seurauksia.

Joku voi sanoa, että ei olisi kannattanut ylipäänsä räplätä kännykkää. Mutta sinä ja ehkä läheisesikin olette joskus tehneet niin. Joku voi yhtä lailla sanoa, ettei olisi kannattanut olla natsi. Onko poliittisen kannan muuttaminen todella päätösasia? Voimmeko päättää, että emme kannatakaan omaa maailmankuvaamme vaan meidän pitää valita toisin? Uskon että se on hyvin harvinaista. Se, miksi pidämme toisesta maailmankuvasta ja emme toisesta, on yhtä vaikea muuttaa kuin se, että päättäisi lopettaa tykkäämästä kahvista ja alkaa tykätä teestä. 

Moraaliseen tuurin liittyy siten kaksi havaintoa: 
1) Se, että onnistuu olemaan moraalinen ja toimimaan hyvin, edellyttää tietyn verran onnea.
2) Ihminen ei tehdessään ymmärrä tekojensa täysiä seurauksia.

Kohdasta 2) esimerkkinä mainittakoon vaikkapa- parisuhteen sitominen. Tokkopa sitä tiesi, mihin tuli lähdettyä, kun puolisonsa ensi kertaa tapasi. Se, mitä pidämme taitona, on joskus vain tuuria. 

Moraalinen tuuri on mielenkiintoinen ja hyödyllinen käsite. Keskustelussa moraalista pitäisi olla tilaa tälle käsitteelle. Moraalisen elämän elämiseen liittyy tuuri, ja sillä asialla on jo sinällään moraalisia merkityksiä.